skarin

Senaste inläggen

Av Charlotte - 22 januari 2011 15:07

...är lagda och avklarade med otroligt taggade hundar. Körde till Norrskog och la vars ett spår till hundarna. Pixie fick 2 pinnar + slut och Zelda 3 pinnar + slut med mycket vinklar och rishögar. De blev överlyckliga när de märkte var vi parkerade och ylade som vildar i bilen när jag lämnade dem för att lägga spåren. Promenaden i skogen var inte så angenäm för min del, de letade mest efter spårbörjan och det var inget lugnt promenadtempo precis. Pixie var fin i sitt spår, bra motivation och intresse samtidigt som hon är noggrann. Hon kastar sig ner när hon hittar sina pinnar. Zelda var som vanligt taggad och drog på, hon hittade sina pinnar och hade nog kunnat fortsatt spåra i några timmar. Det var härligt att vara ute i skogen, än om det låg kvar lite mer snö än vad jag trodde.


I veckan var jag hos vet:en och vaccinerade båda damerna, de fick betyg väl godkänt båda två. Började med Pixie och hon fick godis på bordet, därefter ville hon bara upp på bordet igen. När jag betalade så hoppade hon upp på bordet igen  och hoppades på mer godis från vet:en.


Likadant när det är dags för kloklippning, hundarna trängs om vem som ska få klorna klippta först. Angenämt problem.


Imorgon är det agilityträning i ridhuset och sen hoppas jag kunna köra något mer i veckan inför nybörjarkursen vi ska gå för Emelie i början av feb.


Ikväll väntar tjejmiddag med ett härligt tjejgäng - kul!


Ha det fint!

ANNONS
Av Charlotte - 4 januari 2011 18:51

...den där gastande, skrikande och fullkomligt rasande personen. Tar emot att erkänna att det är mig själv det gäller. Vi bor i ett "bra" område för det smälls inte så mycket raketer före och efter nyårsafton. Det har varit lugnt för hundarna och de fixade nyårsafton toppenbra tuggandes på vars ett läckert märgben. Men så i söndagskväll när jag var ute på kvällspromenaden och hade ca 100 m kvar till vårt hus så drar värsta fyrverkeriet igång, två stora raketer med enorm BOOOOM-effekt. Jag ser vilket hus det skjuts ifrån och jag behöver passera det för att komma hem, ser också att de har fler stora raketer kvar i händerna och jag vrålar som en galning för att de inte ska fortsätta skjuta. Far fram till deras tomtgräns och det kommer många "räliga" ord ur munnen, hundarna skäller som tokar (inte konstigt med en matte som beter sig som en galning). Grannarna eller om det var deras bekanta ger med sig med ett - ok, ok, vi ska inte skjuta mer! och jag svär lite till innan jag ger mig därifrån med gapande hundar.
 
De sköt inte fler raketer den kvällen i alla fall, jag skakade av adrenalin och ilska när jag kom innanför dörren och Micke sa att han inte hade kunnat undgå att höra mitt gastande, säkert ingen annan i villaområdet heller.
 
Jag blir så otroligt arg över allt onödigt smällande, en söndag kl 21 två dagar efter nyårsafton ska man kunna ta en kvällspromenad med hundarna utan att få dem förstörda. Att jag inte kan vara ute med hundarna på nyårsafton mellan kl 18-03 kan jag acceptera (motvilligt), men inte allt annat smällande. Jag har vänligt men bestämt bett yngre killar att inte skjuta pga av hundarna när vi har mött den i parker och på gångvägar och det har accepterats, de har väntat till vi har kommit en bit bort och hundarna har inte brytt sig.
 
Att leva med en skott/raketrädd hund är inte lätt, min gamla Tea var inte kontaktbar och blev ju nästan chockad vid smällande. Zelda skäller och far när det smälls och Pixie är fortfarande ett relativt oskrivet kort, men klart de blir påverkade när jag blir så arg. Skärpning!
 
Jag var ju tom på väg att göra äldsta sonen raketrädd när han var liten för att jag for upp och blev arg. Han är inte rädd idag, men uppskattar inte det lika mkt som andra barn, så han är nog "skadad". Jag får väl se till att bättra mig, men ifall jag hade ignorerat dem i söndags hade risken varit att de fortsatt skjuta och att hundarna reagerat på annat sätt.
 
Nu hoppas jag att skjutandet är över för i år och att den där arga skriktanten inte kommer fram fler gånger i år. :)
 
Ha det fint!

ANNONS
Av Charlotte - 25 december 2010 19:08

Det var inte i går jag hann att blogga något här inte. December har varit en otroligt hektisk månad. I hundväg har det hunnit bli två sim-besök på Malmö Djursjukhus. Zelda älskar att simma och när hon väl kom underfund med hur man tar sig från rampen och ut i vattnet så har hon varit nöjd & glad. Pixie däremot var lite skeptisk första gången, hon fick lyftas ner i flytvästen och sen simmade hon med höga frambensrörelser.

      


Andra gången gick bättre och vi lyckades få henne att simma mindre plaskigt. Vi har en tid inbokad på torsdag och det ska bli härligt. På köpet har hundarna släppt en massa underull (den hade iofs behövts i denna kyla) och blivit finare i pälsen. Det är i denna veva jag har kommit på att det är mindre bra att ha en svart hund, den svarta pälsen syns mycket mer på golven än vad en brun eller blue merles päls gör.  ;)


Vinterträningen i ridhuset har också kommit igång, vi har hunnit med två träningstillfällen och nästa är i morgon på annandagen. Det är så kul att vara igång igen, det är inte mycket agility jag har kört med Zelda under hösten/vintern, men nu är jag motiverad och det känns härligt. Pixie får också var med och köra enstaka hinder och lättare kombinationer. Ridhuset är toppenbra och gänget taggat!


Igår njöt vi av en härlig julaftonspromenad med mycket pulsande med Lotta & Elin och alla 8 hundarna. Den började på stranden och gick över 9E-området tillbaka till Lotta. Vädret var iofs inte det mysigaste igår på förmiddagen, grå himmel, småblåsigt och kyligt. Idag på juldagen har det varit helt fantastiskt väder. Jag och hundarna tog en lång och härlig morgonpromenad (morgon och morgon, vi kom nog inte ut förrän vid 10.30)

                      


Nu väntar ledighet till den 3 januari och det ska bli härligt. Vi firade julafton hos svärmor & svärfar med tjocka Skarin-Svensson-släkten och idag har det ätits saltlånga med goda tillbehör hos mina föräldrar. Under tiden vi var där tog jag en runda med hundarna och blev ”utsatt” för tre omgångar med nyårsraketer – ogillar!! Varför börja skjuta innan nyårsafton – spara på krutet till den 31 december kl 24, inte dagar innan och efter. Själv ska vi släppa upp ”asiatiska raketer”, som inte smäller eller förstör naturen.


Ha det fint i julhelgen!

  

Av Charlotte - 29 november 2010 23:50

...men oj vad den ställer till det. Sedan i onsdags har det snöat och varit kallt, ovanligt med en vit första advent. Det har skottats och åkts pulka i massor. På kvällsturen till pulkabacken (tur att den ligger 200 m från vårt hus) så har hundarna varit med och röjt.


Vi har njutit av en härlig, men hektisk, helg med grekisk afton-light, sett Sammys äventyr på bio och haft adventsmingel på första advent. Tack alla goa vänner för en trevlig helg!!


Idag tänkte jag köra till jobb, men vände vid utfarten till E6an mot Malmö, trafiken stod helt stilla och jag hade inte överdrivet med diesel i tanken för att kunna köa till Malmö. Som tur var hade jag jobbdatorn med mig hem och kunde jobba hemifrån. Har hört från kompisar att det tog så mkt som 3 timmar att ta sig Trelleborg - Malmö. Funderar nu på ifall jag ska köra eller ta bussen imorgon, och funderar på det kommande pendlandet till Helsingborg igen. 10 mil enkel resa i det här väglaget känns inte så upplyftande, men det är bara till att vinterrusta bilen och rusta mig själv med tålamod i stora lass.


Fördelen med att jobba hemifrån idag var att jag kunde ta en härlig lunchpromenad med hundarna. Gick och hämtade svärföräldrarnas cavalier Smilla och sen fick de röja fritt i snön - uppskattat!


De foto med mörkare himmel är från i helgen.

                         


Godnatt-kram!

/Charlotte

Av Charlotte - 22 november 2010 20:43

Jag har länge anat att något var lurt, har misstänkt att den där svarta som bor i vår familj inte alls är någon aussie, utan att jag har blivit grundlurad av både Paula och Camilla, som låtit Trolla adoptera några svartvita, klena och späda border collie-tikvalpar. Nu har till och med en utställningsdomare bekräftat det. Humor på hög - eller låg - nivå!?   


I lördags körde jag och hundarna till Åstorp, SBK Skåne anordnade utställning för bruksraser. Paula skulle ställa Fixa, Camilla Trolla och Frida Minoo (Pixies syster). Pixie skötte sig hyfsat i ringen, visade sina tänder superfint och lugnt, accepterade klämmande och kännandet. Ringen var dock liten och vi hade svårt att få till någon bra trav, det var lättare när vi sprang runt i ringen än när vi skulle springa på diagonalen från/mot domaren - att hon fick kommentaren obalanserade rörelser kan jag förstå. Efter att domaren bedömt henne så sa hon:

- Denna måste vara syskon med den föregående eller? (Då hade hon skickat ut Minoo med ett 3e pris)

- Hon ser ut som en border collie och har för lite av allt.

Domaren var dock trevlig mot min hund, tog mig i hand, tittade mig i ögonen och jag gick ut från ringen med ett stort leende på läpparna - tyckte det var stor humor i det hela. Här är kritiken:

Typ, storlek och helhetsintryck: Godtagbar

Storlek: Medel

Mentalitet: Behöver ringträning (shame on you matte!!)

Detaljbeskrivning: Feminin tik som är alltför lång, lätt och späd. Feminint alltför klent huvud som saknar de rätta rasdetaljerna. Klen underkäke. Saxbett. Mörka ögon. Bra hals och överlinje. Outvecklad i kroppen. Klen benstomme. Knappa vinklar. Brant kors. Obalanserade rörelser. Allt för kort och tunn päls.


Tur att hundstackaren inte kan läsa!! Undrar om domaren hade gett samma kommentar ifall Pixie inte var svartvit?! Inga tikar fick 1a pris över huvud taget, två hanar fick däremot.


Hur som haver så sparar vi utställningarna till hon är 2-3 år, så får vi se om det har hänt något med klenfisen till dess. Zelda var värsta spetan till hon var ca 3 år, päls fick hon knappt förrän hon kastrerades vid 5 års ålder. Tur att jag inte hade planer på någon utställningskarriär för Pixie. Kommer dock kämpa för att få ett 2a pris, som jag har lyckats få med Zelda en gång way back.


Nu glömmer vi denna utställningshistoria och tänker på annat, som träningen.


Förra måndagen var jag hos Peter och vallade med Pixie. Var jag nöjd med hur det gick med vallningen när vi var där på kennellägret, så var jag mindre nöjd efter vallningen i måndags. Vi började i stora hagen med en gång och det var (för) svårt. Hon gick för tight på fåren eller delade dem och de sprang upp till hörnan och grinden. Vi fick ut dem därifrån och sen var det igång igen fast mot andra grinden. Med hjälp av Peter fick vi till ett par saker som var bra, men överlag var det svårt. Mot slutet var hon helt hjärndöd -> trött. Vi får se ifall vi fortsätter, det blir nog inte mer i vinter. Jag var där kl 15 och det mörknade fort, måndagar är svårt för min del (alla vardagar).


I onsdags fick Zelda njuta av en stunds massage på Vingårdens hundmassage i Klagshamn, hon var bättre än sist, men generellt stelare på vänster sida än höger. Matte måste vara noggrann med stretchningen.


I torsdags var det kurs-dags för Pixie och överlag går det bra. Hon är lite annorlunda när vi är där jämfört med när vi tränar hemma - vilket jag egentligen inte gillar - det ska inte spela någon roll var vi är och vad som händer runt omkring - men det är bara till att inse att det är en känsligare hund och anpassa därefter. Vi gjorde inkallning genom grupp och hon tyckte det var superjobbigt att sitta kvar på andra sidan gruppen, hon ser eländig ut och "tappar öronen" (de som var där vet vad jag menar). Hon klarade däremot av att Marina tittade på tänderna och det var ett stort framsteg!!


Igår hjälpte jag Tina och Jackson med lite agilitytips och därefter fick mina hundar köra lite. Pixie körde motivationsövningar mot skål på tunnel, platt tunnel och däck, samt 3 x 4-pinnars slalom i triangel (i koppel) och det gick minsann skapligt. Zelda fick ösa runt på en hoppklass 1-bana på small-höjd och gissa om det gick fort i leran. Hon var superlycklig!!


I veckan ska vi fortsätta med lydnadsklass 1-momenten, framförallt apporteringen och ställandet. Sen hoppas jag att mina beställda hinder dyker upp så att att vi kan fortsätta träna handling hemma. Till helgen lyckas vi förhoppningsvis trycka in ett spår på lördag.


Ha en fin vecka hälsar border collien och den missfärgade tollaren!  


     Av Charlotte - 7 november 2010 19:30

Idag körde jag och hundarna till Svedala BK för att göra ett "studiebesök" på en lydnadstävling. En fin härligt kall morgon, framrutan behövde skrapas innan jag kunde köra. Jag tittade på lydnadsettan och tvåan. Vi har en bra bit kvar till vi är redo för ettan - kan på sin höjd bli någon gång i vår. Många hundar gick tydligen upp på platsen hörde jag (jag kom lite sent) och det är det som gör att jag hatar ettan. Åtminstone hundar som reser sig och är ute efter gruff...


När jag tittade på hundarna som gick tvåan så vet jag att Zelda hade kunnat presterat bättre än många av dem - ifall hon bara hade kunnat hålla tyst. Momenten har bättre precision och utförande än många som startade idag - men pip är inte ok. Jag funderar på allvar (igen) på att damma av henne och ge det ett försök.


Efter vårt besök på Svedala BK så körde vi till Norrskog och jag la vars ett spår till hundarna och njöt sen av en promenad i toppenhärligt höstväder. Pixie fick 2+slutpinne och hon är en fena på att spåra. Supertaggad på väg från bilen, men lugn och metodisk i spåret. Det var andra gången jag körde med spårpinnar och idag kastade hon sig ner i ett snabbt ligg när hon hittade pinnarna. Duktig tjej!!


Zelda älskar att spåra, hon fick 4+slut och det går i ett rask tempo. Påminde mig om att hon gärna undviker att gå i ris, kvistar och snår, så det fick hon som utmaning idag. Vi var nöjda och glada alla tre när vi sen satte oss i bilen och styrde hem.


Jag hade gärna haft med mig hela familjen till skogen i det härliga vädret - men minstingen har haft en envis och oberäknelig magbacill sedan i fredagsmorse. Inte kul!Av Charlotte - 6 november 2010 21:18

...kul var det på Ladies Night igår på Malmö Arena. Jag hade inte så höga förväntningar och det gjorde det nog extra kul. Tack tjejer för en trevlig kväll - ser fram emot vårens GDO-dag som Rebecca och Jenny ska hålla i.


Idag bar det av till Turelund utanför Tomelilla, där Emelie och Jens nu bor. Härligt ställe!! Vi pratade grundträning, framförallt när det gäller handling/hjälper, Emelie visade med Sidney och sen var det vår tur. Tack för kritiska ögon Emelie!!


Att tänka på :

- Låt henne tänka själv.

- Hjälp inte för mycket.

- Fokus framåt.

- Visa med handen tillräckligt länge, flaxa inte.

- Styr med fötterna.

- Kör kort, men intensivt.

- Ha leksak som "transportmedel".

- Gör det enkelt och tydligt - hon ska lyckas HELA TIDEN!


Det blev mycket fram övningar, sväng runt hinderstöd, bakombyte, samt att vi tittade på kontaktfälten.


Mycket nyttigt - och Pixan blev rejält trött!


Nu ska jag jobba vidare på detta och parallellt med detta börja med hoppteknik.  


På vägen hem så stannade jag till vid Benestad backar för att rasta dem båda, en kort promenad genom en fårhage, Pixie var mkt intresserad och sen kom vi in i en hage med biffkor. Där fegade hundarnas matte ur, det gick kor på båda sidor plankstigen och jag vet inte ifall korna hade uppskattat mina hundar - så jag vände och gick tillbaks till bilen.


     

     

     

     

     

     

                                                            
               

Tog en tur ner mot Fyledalen - det har jag säkert tänkt göra i typ 10 år - men aldrig fått gjort innan. Härlig natur och solen visade sig. Tog vägen hem via Krageholmssjön och andra härliga ställen.

      

    

Synd att jag inte hade tid till promenad - får packa in hela familjen någon dag för en promenad på något av dessa vackra ställen.Av Charlotte - 1 november 2010 21:36

I helgen som gick så anordnade Paula kennelträff för Force Galaxie's hundar hemma hos Peter och Jeanette på Western Ranch i Askeröd och temat för helgen var - vallning.


Vi samlades vid halv nio för gemensam frukost och i samband med den så höll Peter en genomgång, som tog upp:

Klockan (medurs = vänster, moturs = höger), balans

Triangel av respekt med får, hund och människa på vars en hörna (hunden ska respektera människan och fåren, människan respektera hund och får och fåren respektera människan och hunden)

Press = tänk rätt

Bild se bilden framför dig först, vad ska hända

Vi diskuterade även vad 25an är för något, tillsammans med begreppen balans, fram, driv, hämt, djurkänsla, flockkänsla, zoner mm.


Efter den teoretiska genomgång var det dags att hämta hundarna, det var "valparna" som skulle få äran att börja i 25an med 3 får. Den första övningen handlade om att låta hunden (på ett lugnt sätt) få bekanta sig med fåren, och vi med hjälp av käppen (förlängda armen) få hunden i balans. Vi fick tänka till vad vår bild var, hur vi ville att det skulle se ut och sen försöka förverkliga det.


För en nybörjare är det inte lätt att hålla reda på fåren, hunden, sig själv och dessutom komma ihåg vad man hade för bild från början...blir lätt en soppa.


Vi strävade efter att få hundarna "öppna" och tänkande, med rätt attityd i kroppen och knoppen.


Först ut var Janet med Felix...

        


sen Emma med Texas...

               


sen Frida med Minoo...

  


sen Susanne med Hugo...

     


sen Charlotte med Pixie...

           


sen Paula (och Peter) med Storm...

      


sen Frida med Addox...

                


sen Camilla med Trolla...

     


Roland var och tittade med Bliss...


Dag två började med recap och vi diskuterade hämt, som vi skulle få prova trots att det egentligen var lite tidigt i våra hundars träning. Peter visade med Don och våra hundar följde nyfiket fåren och Don på stora fältet.

            


Frida och Addox

  


Efter att alla fått pröva detta så gick vi tillbaka till 25an, idag med 6 får. Vi fick börja med att stanna hundarna, gå igenom flocken och påbörja ett litet skick.


Frida och Minoo

        


Charlotte och Pixie

                  


Frida och Addox

      För min del gällde det att sätta press från början så att hon inte skäller och flaxar, utan sänker tempot, svansen, tystnar och börjar jobba och tänka fokuserat.


Jag har fått blodad tand då jag såg att min lilla svarta diamant faktiskt klarade av det här, på ett sätt som jag gillar. Förutom blodad tand fick jag grym träningsvärk i lår och rumpa av all baklängesgång i halkig lerhage. Det blir väl jag som bjuder på smörgåstårta nästa gång vi ses eftersom jag lyckades dratta på ändan i leran.


Stort tack till:

Paula - för att du arrangerade kennelträffen!

Familjen Bengtsson - för att ni släpper in ett gäng, näst intill främlingar, i ert eget hem!

Jeanette - för den fantastiska markservicen med välbehövd frukost, god middag och underbara kakor till kaffet!

Peter - för den grundliga teorin, pedagogiska förklaringarna i och utanför vallhagen, tålamodet med virriga förare och de ibland ivriga och kluriga hundarna.

Fåren - som stöttade upp mig och räddade mig från många fall på baken!

Alla som var där - för mycket trevligt sällskap!!


Har ni bra foto så är jag givetvis intresserad!!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se