skarin

Direktlänk till inlägg 22 november 2010

Border collie var det...

Av Charlotte - 22 november 2010 20:43

Jag har länge anat att något var lurt, har misstänkt att den där svarta som bor i vår familj inte alls är någon aussie, utan att jag har blivit grundlurad av både Paula och Camilla, som låtit Trolla adoptera några svartvita, klena och späda border collie-tikvalpar. Nu har till och med en utställningsdomare bekräftat det. Humor på hög - eller låg - nivå!?   


I lördags körde jag och hundarna till Åstorp, SBK Skåne anordnade utställning för bruksraser. Paula skulle ställa Fixa, Camilla Trolla och Frida Minoo (Pixies syster). Pixie skötte sig hyfsat i ringen, visade sina tänder superfint och lugnt, accepterade klämmande och kännandet. Ringen var dock liten och vi hade svårt att få till någon bra trav, det var lättare när vi sprang runt i ringen än när vi skulle springa på diagonalen från/mot domaren - att hon fick kommentaren obalanserade rörelser kan jag förstå. Efter att domaren bedömt henne så sa hon:

- Denna måste vara syskon med den föregående eller? (Då hade hon skickat ut Minoo med ett 3e pris)

- Hon ser ut som en border collie och har för lite av allt.

Domaren var dock trevlig mot min hund, tog mig i hand, tittade mig i ögonen och jag gick ut från ringen med ett stort leende på läpparna - tyckte det var stor humor i det hela. Här är kritiken:

Typ, storlek och helhetsintryck: Godtagbar

Storlek: Medel

Mentalitet: Behöver ringträning (shame on you matte!!)

Detaljbeskrivning: Feminin tik som är alltför lång, lätt och späd. Feminint alltför klent huvud som saknar de rätta rasdetaljerna. Klen underkäke. Saxbett. Mörka ögon. Bra hals och överlinje. Outvecklad i kroppen. Klen benstomme. Knappa vinklar. Brant kors. Obalanserade rörelser. Allt för kort och tunn päls.


Tur att hundstackaren inte kan läsa!! Undrar om domaren hade gett samma kommentar ifall Pixie inte var svartvit?! Inga tikar fick 1a pris över huvud taget, två hanar fick däremot.


Hur som haver så sparar vi utställningarna till hon är 2-3 år, så får vi se om det har hänt något med klenfisen till dess. Zelda var värsta spetan till hon var ca 3 år, päls fick hon knappt förrän hon kastrerades vid 5 års ålder. Tur att jag inte hade planer på någon utställningskarriär för Pixie. Kommer dock kämpa för att få ett 2a pris, som jag har lyckats få med Zelda en gång way back.


Nu glömmer vi denna utställningshistoria och tänker på annat, som träningen.


Förra måndagen var jag hos Peter och vallade med Pixie. Var jag nöjd med hur det gick med vallningen när vi var där på kennellägret, så var jag mindre nöjd efter vallningen i måndags. Vi började i stora hagen med en gång och det var (för) svårt. Hon gick för tight på fåren eller delade dem och de sprang upp till hörnan och grinden. Vi fick ut dem därifrån och sen var det igång igen fast mot andra grinden. Med hjälp av Peter fick vi till ett par saker som var bra, men överlag var det svårt. Mot slutet var hon helt hjärndöd -> trött. Vi får se ifall vi fortsätter, det blir nog inte mer i vinter. Jag var där kl 15 och det mörknade fort, måndagar är svårt för min del (alla vardagar).


I onsdags fick Zelda njuta av en stunds massage på Vingårdens hundmassage i Klagshamn, hon var bättre än sist, men generellt stelare på vänster sida än höger. Matte måste vara noggrann med stretchningen.


I torsdags var det kurs-dags för Pixie och överlag går det bra. Hon är lite annorlunda när vi är där jämfört med när vi tränar hemma - vilket jag egentligen inte gillar - det ska inte spela någon roll var vi är och vad som händer runt omkring - men det är bara till att inse att det är en känsligare hund och anpassa därefter. Vi gjorde inkallning genom grupp och hon tyckte det var superjobbigt att sitta kvar på andra sidan gruppen, hon ser eländig ut och "tappar öronen" (de som var där vet vad jag menar). Hon klarade däremot av att Marina tittade på tänderna och det var ett stort framsteg!!


Igår hjälpte jag Tina och Jackson med lite agilitytips och därefter fick mina hundar köra lite. Pixie körde motivationsövningar mot skål på tunnel, platt tunnel och däck, samt 3 x 4-pinnars slalom i triangel (i koppel) och det gick minsann skapligt. Zelda fick ösa runt på en hoppklass 1-bana på small-höjd och gissa om det gick fort i leran. Hon var superlycklig!!


I veckan ska vi fortsätta med lydnadsklass 1-momenten, framförallt apporteringen och ställandet. Sen hoppas jag att mina beställda hinder dyker upp så att att vi kan fortsätta träna handling hemma. Till helgen lyckas vi förhoppningsvis trycka in ett spår på lördag.


Ha en fin vecka hälsar border collien och den missfärgade tollaren!  


     



 
 
Frida

Frida

22 november 2010 22:04

haha ja vi har nog blivit total lurade, jag har iaf fått en bc med labb-öron, men hon är iaf söt och har ett härligt temperament(enligt domaren)... så de måste vara adopterade ;)

http://minoo.bloggplatsen.se

 
Janet

Janet

22 november 2010 22:45

Hello

mmm...kan det vara att Felix är normal och inte tjock hi hi.......fram me maten nu så dom växer till sig :)
Det hade varit riktigt kul att få en bedömning på Felix när hans syskon tydligen är adopterade. Vi har en BC här och det är en rejäl skillnad ska jag säga.
Vi har inga showhundar utan arbetande härliga hundar så det så!! Sen är det inget fel på BC :))

Janet

http://flying-eagles.blogspot.com

Charlotte

23 november 2010 15:37

Det är absolut inget fel på BCs, jag har ju tom övervägt att skaffa en, men nu föll valet på aussie igen!

Det är dock förvånande hur mycket aussien kan skilja sig inom rasen. Jag såg en unghund på utställningen som hade ben grova som en new foundland - snacka om benstomme redan vid så ung ålder. Jag skulle dock inte vilja byta och ha den hunden istället för min lätta, späda variant.

En annan tjej som ställde ut sin aussietik fick kommentaren att hennes tik var något lätt i typen, hon kommenterade då att hon har en sportvariant av rasen och det gillade jag.

 
Elle, Trombi o Ed

Elle, Trombi o Ed

23 november 2010 09:25

Oavsett ras ;-) så e hon sööööööööööööt den lilla svartvita:-)

Voffs från oss

http://ellesdogs.wordpress.com

 
Marie L

Marie L

24 november 2010 10:19

Hej efter vad jag kan se har väl inte Pixie för smalt huvud? Tidigare bilder jag sett har hon haft väldigt fina vinklar, speciellt bakbensvinklar! Hon är säkert i sin "gängligaste" fas nu, det är i alla fall Lystra... Hur hög är Pixie o vad väger hon? Lystra väger knappt 15 kg och jag tror hon är ca 49 hög (svårt att mäta förstås). Det viktigaste är dock temperamnet och att de får vara friska, eller hur?
Kram till sporthundarna från oss

http://www.123minsida.se/minos

Charlotte

24 november 2010 10:40

Vi får hoppa på vågen i kväll och leta fram måttstocken - sen återkommer jag. Men sist jag vägde henne har jag för mig att hon låg på ca 19 kg, och då är hon långt ifrån tjock. ;) Hon är högre än Zelda och Zelda är mätt till ca 49 cm.

Ha det bra Marie!!
Hälsningar från ett snöigt Skåne (det tog 1½ h att köra till jobb idag...)

 
Ingen bild

Emma

24 november 2010 21:44

Pixie är ju så söt så! Av mig skulle hon fått 1:a pris, helt klart den sötsaken :)

 
Emelie

Emelie

25 november 2010 00:02

Jag tycker minsann att dina hundar är otroligt vackra:) det där med utställning har jag aldrig förståt mig på! Fast jag kommer nog prova med Smira någon gång iaf. Hoppas allt är bra med er annars! Här njuter vi av snön(mest Smira då). :)

http://Www.hundelivet.blogg.se

 
winett

winett

25 november 2010 19:02

Skratt...skratt.. ja man får allt bjuda på lite skratt här eller hur Charlotte. Finaste Pixie och hennes syster yster är i den finaste ålden man kan tänka sig ju...hihi.
BC.. det var tur att inte pappa Triss hörde detta om han om sina döttra. Ja det finns blandade utställnings domare i alla typer ...hihi långa och smala och tjocka och korta och med en konstig mentalitet....fniss.. inget att bry sig om.. tänk när jag ställde triss på en show utställning mitt bland tunga aussie hanar, man kan väl säga så mkt att vi inte riktigt pasade in, ler ! Men i dag är jag glad att jag inte har för tung hane och Cert det blev det ju endå.
Spännade där med vallningen, ja nu blir det mörkt snabbt, själv har jag nu den härliga glad lynta Bliss hos mig...oj oj här är det fart må jag säga, hihi
Var rädda om dig och dina fina hund töser.

http://aussielyan.cybercite.nu

 
Janet

Janet

29 november 2010 20:27

Hello

Upplyste domaren att det inte är något fel på BC :) Det var lite *ironi*
Den BC min tös har liknar a andra sidan en Aussie:)

janet

http://flying-eagles.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Charlotte - 30 maj 2013 17:15

Min allra finaste fröken svart!!         LP1, LP2, RLD N, RLD F, RLD A Force Galaxie's Pixie Spell uppflyttad till lägre klass spår, tävlar agility/hoppklass 3 och lydnadklass 3 (RLD A när SKK har fått tummen loss) Det är idag ganska svårt a...

Av Charlotte - 3 december 2012 22:57

Andan föll på och då är det bäst att skriva nu, än om det är några dagar kvar på 2012. Tävlingsåret 2012 är slut för vår del och det känns både lite vemodigt, men också helt ok efter en något hektisk höst (vår och sommar skulle maken fylla i). Proble...

Av Charlotte - 13 september 2012 16:45


...och saknaden är fortfarande stor!       Än om inte sorgen/saknaden känns dagligen så kommer den och går. Senast den var oerhört påtaglig var när jag skulle till veterinären för att vaccinera liten rödnäsa.   Liten rödnäsa har ju hun...

Av Charlotte - 22 april 2012 21:35

Har idag varit och tävlat inofficiell agility i Ystad, var på plats redan kl 7.15 (urk-tidigt en söndag) och det dröjde bara någon timme sen började det regna och slutade inte så länge jag var kvar - det bara vräkte ner. Jag avverkade två regnjackor,...

Av Charlotte - 5 februari 2012 23:11


Vi tävlade appellspår i Skanör-Falsterbo idag. Jag anmälde mig tidigt i januari och då hade vi +10 grader och inte tillstymelse till kyla och snö. Men kylan kom och även lite snö, lagom till vi skulle genrepa och tävla. Vi har haft några riktiga skit...

Ovido - Quiz & Flashcards